Hoeveel budget voorzien voor uw scooterverzekering?

Heeft u ervoor gekozen om een nieuwe scooter te kopen? In dat geval zult u altijd rekening willen en eigenlijk moeten houden met het afsluiten van een passende scooterverzekering. Net zoals voor de autoverzekering het geval is geldt namelijk ook bij het kopen van een scooter dat u daarvoor op z’n minst een zogenaamde WA-verzekering moet afsluiten. Belangrijk om rekening mee te houden is dat deze verzekering uitsluitend schade indekt welke door u wordt aangebracht aan derden. Op het ogenblik dat uw scooter ook zelf schade heeft opgelopen zult u voor het herstellen van deze schade dus zelf moeten opdraaien. Bent u ook van plan om een scooterverzekering af te sluiten, maar wilt u graag in eerste instantie een goede kijk hebben op het budget welke u daarvoor dient te voorzien? In dat geval kunt u daarvoor rekening houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina.

Welke verschillende scooterverzekeringen bestaan er?

Allereerst is het interessant om te kijken naar welke verschillende scooterverzekeringen er precies allemaal bestaan. Eigenlijk gaat het hierbij om dezelfde opties als degene die voorhanden zijn bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit betekent dat er ook voor de scooterverzekering een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende opties, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ diefstal+ brand scooterverzekering;
  3. De all risk scooterverzekering;

Indien u ervoor kiest om de WA-verzekering af te sluiten bent u wettelijk in orde. Net zoals voor een auto geldt namelijk ook voor een scooter dat deze verzekering steeds dient te worden afgesloten. Betekent dit dat de WA-verzekering in alle situaties de beste keuze is? Absoluut niet. Het is namelijk zo dat in bepaalde gevallen de WA+ of zelfs de all risk scooterverzekering sterk aangeraden kan zijn. In welke gevallen dat nu precies zo is vertellen we u graag in de volgende stukjes op deze pagina.

Wanneer kiezen voor de WA+ diefstal+ brandverzekering?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat de standaard WA-verzekering er om bekend staat op geen enkele manier schade in te dekken welke is tot stand gekomen aan de eigen scooter. U moet dus de afweging maken of dit alsnog vereist is of niet. Doet u jaarlijks niet veel kilometers met uw scooter waardoor u het een beetje gek vindt om deze all risk te laten verzekeren? Dan betekent dit daarom dan nog helemaal niet dat een aanvullende verzekering bovenop de standaard WA-verzekering niet vereist kan zijn.

Het is in de praktijk dan ook mogelijk om ervoor te kiezen om een WA+ diefstal+ brandverzekering af te sluiten voor uw scooter. Met dit type van scooterverzekering bent u dus niet alleen maar ingedekt voor schade ten opzichte van derden, daarnaast kunt u eveneens rekenen op tussenkomst bij diefstal van de scooter en op het ogenblik dat deze wordt getroffen door een brand. In het bijzonder voor nieuwe scooters wordt dit toch aangeraden. Let wel, het spreekt voor zich dat een dergelijke WA+ diefstal+ brandverzekering in de praktijk altijd een stukje duurder is in vergelijking met de verplichte WA-verzekering.

Wanneer is de all risk scooterverzekering afsluiten aan te raden?

De meest uitgebreide scooterverzekering welke u kunt afsluiten is de all risk verzekering. Het wordt aan elke potentiële verzekeringnemer aangeraden om zichzelf de vraag te stellen of dit type van scooterverzekering nu wel of niet interessant kan zijn. In het bijzonder wordt het aangeraden om een all risk verzekering voor uw scooter af te sluiten wanneer:

  1. Het een nieuw model betreft welke een stevige aankoopprijs vertegenwoordigt;
  2. U ervoor heeft gekozen om de scooter te leasen of er geld voor te lenen;
  3. Het gaat om een scooter die dagelijks / veelvuldig wordt gebruikt;

Heeft u ervoor gekozen om geen nieuwe scooter te kopen, maar heeft u gekozen voor het kopen van een tweedehands exemplaar? In dat geval is het eerder zelden een goed idee om een all risk scooterverzekering af te sluiten. Sterker nog, in de praktijk zullen er wellicht niet veel verzekeraars geneigd zijn om u in dat geval een all risk aan te bieden.

Zelfs wanneer u ervoor heeft gekozen om een nieuwe, dure scooter aan te schaffen moet u zichzelf de vraag stellen of dit het afsluiten van een all risk wel echt rechtvaardigt. Wanneer u bijvoorbeeld niet vaak met de scooter de weg op zult gaan kan een dergelijke, dure verzekering er in de praktijk misschien toch wel een klein beetje over zijn. Dit is uiteraard iets wat u vooral voor uzelf dient te bepalen.

Hoeveel kost een scooterverzekering precies?

De kostprijs die u moet betalen voor het afsluiten van een scooterverzekering is in de praktijk altijd sterk afhankelijk van het soort verzekering waarvoor wordt gekozen. De WA-verzekering is uiteraard de voordeligste. Op het ogenblik dat u deze scooterverzekering afsluit moet u echter goed het financiële risico bij schade incalculeren. In het bijzonder wanneer u de scooter bijvoorbeeld dagelijks gebruikt om mee naar het werk of naar school te rijden is dit mogelijks een risico welke u liever niet zult willen lopen.

Buiten de WA-verzekering bestaan er zoals eerder aangegeven nog twee uitgebreide(re) scooterverzekeringen. Het gaat hierbij om de WA+ diefstal+ brand en om de all risk. De WA+ diefstal+ brand is aangewezen voor mensen die eigen schade niet perse ingedekt willen zien worden. De meerprijs voor deze verzekering ten opzichte van de WA-verzekering is relatief beperkt, maar uiteraard is er wel sprake van een meerprijs.

De duurste scooterverzekering is de all risk verzekering. Het prijsverschil ten opzichte van de WA-verzekering en eigenlijk ook in vergelijking met de WA+ diefstal+ brand is aanzienlijk. Dit type van scooterverzekering is mede omwille van haar prijskaartje eigenlijk alleen maar aan te raden voor mensen die echt bijna dagelijks hun scooter gebruiken. Hoeveel premie u precies zult moeten betalen is uiteraard ook in dit geval afhankelijk van het type scooter waarover u beschikt. Hoe zwaarder de scooter is op vlak van vermogen, des te hoger ook de verzekeringspremie zal uitvallen welke u moet betalen. Dit kan mogelijks ook iets zijn waar u rekening mee wenst te houden bij het aanschaffen van een nieuwe scooter.

Voor een scooter- of snorfietsverzekering kijk je op https://www.diks.nl/.