Wat is beter; motor of auto?

geld lenen motor

Auto’s en motors zijn nog steeds de meest gebruikte voertuigen in Nederland, en worden elk jaar ook nog populairder. De keuze hiertussen kan soms lastig zijn, aangezien beide opties verschillende voordelen met zich meebrengen. In deze afweging worden prijs en gebruiksvriendelijkheid vaak als belangrijkste afwegingen meegenomen in de keuze. Maar uiteraard spelen er nog meer factoren mee in de keuze tussen auto of motor.

Gebruiksvriendelijkheid en praktisch

Alhoewel het per auto en/of motor verschilt hoe praktisch en gebruiksvriendelijk het voertuig is, kunnen er in de brede zin wel wat aan namens worden gedaan. Zo is het praktische gebruik van een motor in een drukke stad groter dan met een auto. De bondigheid van een motor en het makkelijk kunnen parkeren zorgen ervoor dat je overal makkelijk kunt komen en minder afhankelijk bent van file of drukte. Een auto is lastiger om overal neer te zetten om te parkeren en kan minder gemakkelijk door het verkeer heen rijden. Daarentegen, is voor lange afstanden een auto wel gebruiksvriendelijker. Het zit lekkerder om lang in een autostoel te zitten, en is het meer gebouwd op comfort dan op een motor. Veel opties zoals airconditioning, radio, cruise control en stoelverwarming.

Kosten gebruik en kosten aanschaf

De dagelijkse en maandelijkse kosten van een motor zijn aanzienlijk lager dan die van een auto, vooral de wegenbelasting en verbruik vallen een stuk lager uit. De gemiddelde motor rijdt tussen de 1 liter op 20/25 kilometer, wat flink zuiniger is dan de gemiddelde auto. Omdat een motor ook minder vervuilend is, zijn de kosten van de wegenbelasting ook lager. Onderhoud van een auto is duurder dan bij een motor, wat vooral ermee te maken heeft dat de onderdelen duurder zijn en ook complexer zijn om te vervangen.

De aanschaf van een nieuwe motor is gemiddeld gezien veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe auto. Geld lenen motor komt daarom een stuk minder vaak voor dan bij een auto.

Belangrijke voor- en nadelen

Nadelen van een motor zijn dat het een stuk gevoeliger is voor slecht weer, en dit zeker iets is waar je rekening mee moet houden. Ook is een motor minder veilig dan in een auto zitten.

Conclusie

Een motor is goedkoper om te hebben en kopen dan een auto (geld lenen voor een motor zal niet snel nodig zijn), en heeft veel praktische voordelen. Daarnaast heeft een auto ook weer punten waar het veel beter op scored dan een motor; kortom, de keuze is aan jou!