Rijbewijs houden? Doe dit dat niet.

Rijbewijs kwijt raken

Je hebt je rijbewijs binnen. Nu kan het feest beginnen. Je kunt overal gaan en staan waar je wilt. Je kunt eenvoudig een ritje maken naar een ander land of naar een grote stad. Het is belangrijk om je rijbewijs altijd bij je te hebben. Het is nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je je rijbewijs niet kwijt raakt. Wat moet je vooral niet doen om je rijbewijs kwijt te raken? Dat lees je hier! Bezoek de website van Rijbewijsbelang voor meer informatie. 

Zelf kwijt raken

Allereerst is het aan te raden om je rijbewijs niet zelf kwijt te raken. Het gaat je onnodig geld kosten om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ook is het niet handig als je geen rijbewijs bij je hebt en als je vervolgens wordt aangehouden. Je moet dan aan de politie uitleggen waarom je geen rijbewijs bij je hebt. Het kan zijn dat je mee moet naar het politiebureau en dat je moet uitleggen hoe het is gebeurd. 

Met teveel alcohol achter het stuur

Als je teveel hebt gedronken dan ben je minder scherp en reageer je minder snel en goed in verkeerssituaties. Als je wordt aangehouden door de politie en je hebt meer dan 1,3 promille in je bloed dan raak je je rijbewijs kwijt. Dit komt ongeveer uit op 4 glazen. Het is aan te raden om niet meer dan 2 glazen te drinken als ervaren bestuurder. Als je beginnend bestuurder is het beter om maximaal 1 glas te drinken. 

Weigering alcoholonderzoek

Als je weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek ben je ook de sjaak. Het lijkt er op dat je dan achterhoudt dat je gedronken hebt. Als je weigert dan raak je ook je rijbewijs kwijt. Weiger dus nooit om mee te werken aan een blaastest of aan een bloedonderzoek. 

Veel te hard rijden

Zeker nu de maximumsnelheid op veel wegen en tijdens de spits op 100 km/h ligt, is het belangrijk om niet veel te hard te rijden. Als je 50 km/h te hard rijdt met de auto dan kun je je rijbewijs kwijt raken als je wordt aangehouden. Op de bromfiets kun je al bij 30 km/h te hard rijden je rijbewijs kwijt raken.