Motorolie zelf verversen: zo doe je dat

Ben jij iemand die graag zelf aan de slag gaat met klussen? Dan wil je vanzelfsprekend ook zelf je motorolie kunnen verversen. Voor veel mensen is er echter een gebrek aan kennis om dit op de juiste manier uit te voeren. Wil jij graag weten hoe je de oliefilter motorfiets ververst? Dan is deze webpagina de juiste plek voor je. Je leert hier namelijk precies hoe je dit voor elkaar krijgt.

Wat je nodig hebt

Voordat je begint met motorolie verversen heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste heb je een gereedschapskist nodig met onder andere schroevendraaiers, een doppenset en steeksleutels. Verder is een opvangbak samen met wat extra motorolie ook nodig. Ook dien je over een oliefilter te beschikken. Tot slot is een koperen ring ook een vereiste voor een olieplug. Met al deze benodigdheden weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het verversen van je motorolie.

Hoe je de olie eruit haalt

Nadat je kort met de motor hebt gereden om de olie op te warmen, is het tijd om de olie uit de motorfiets te halen. Dit doe je door de motor netjes rechtop te laten staan en zet de opvangbak onder de aftapplug. Vervolgens daar je de olieaftapplug met een schroevendraaier of steeksleutel  los. Houd deze goed vast totdat de olie stopt met uit het filter druppelen. Zo weet je zeker dat het oliefilter volledig leeg is en vervang deze ook.

Vul de olie weer bij

Nadat de olie leeg is, wordt het tijd om de olie weer bij te vullen. Dit doe je door eerst het aftappunt schoon te maken en de koperen ring op de aftapplug te schuiven. Zodra je deze vast hebt gezet, wordt het tijd om de oliefilter bij te vullen. De hoeveelheid motorolie die je bijvoorbeeld via Boonstra Parts hebt gevonden  verschilt per model motor. Nadat de motor is bijgevuld wacht je 10 minuutjes totdat de olie goed is gezakt. Kijk nog één keer na of het olieniveau voldoende is en sluit vervolgens het filter. Zo heb je heerlijk snel je motorolie ververst.