Kapotte uitlaat: de oorzaken en symptomen

kapotte uitlaat

De uitlaat van een auto dient in goede staat te zijn. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat je auto niet door de APK heen komt. Een uitlaat zit met veel verschillende onderdelen vast aan de auto. Heb je problemen met de uitlaat? Dan kun je kijken waar het probleem precies vandaan komt. In sommige gevallen hoeft de complete uitlaat niet vervangen te worden, maar slechts een onderdeel. Dit scheelt weer in de kosten. Wanneer de uitlaat kapot is of je problemen ervaart met de uitlaat, kan dit komen door: de katalysator, de turbo, de middendemper, het flexibele deel of de einddemper. Wanneer je twijfelt over wat er mis is met je uitlaat, kun je altijd langs een autogarage om de uitlaat te laten controleren. Zo weet je direct waar het probleem vandaan komt en hoe je dit kunt verhelpen. 

Wat doet de katalysator?

In veel gevallen dient de katalysator niet vervangen te worden. Deze gaat immers erg lang mee en gaat zelden kapot. Mocht er toch een probleem zijn met de katalysator, dan zijn deze vrij eenvoudig op te lossen. De katalysator is een belangrijk onderdeel van de uitlaat. Deze zet schadelijke gassen namelijk om in onschadelijke gassen. Dit is een chemisch proces dat plaatsvindt in de auto, terwijl je aan het rijden bent. Mocht de katalysator defect zijn, dan kun je dit vrij snel herkennen. Vaak gaat je motorstoringslampje branden op je dashboard, krijgt je problemen met je motor, hoor je een rammelend geluid onder de auto of je merkt dat de auto niet meer goed start. Het is dan tijd om te onderzoeken waar dit probleem vandaan komt. 

Zelf de uitlaat van je auto vervangen

Ben jij handig met auto’s en wil je graag zelf de uitlaat of een onderdeel van de uitlaat vervangen? Dan dien je hier de juiste onderdelen voor aan te schaffen. Door zelf aan de auto te sleutelen, kun je een hoop geld besparen. Daarnaast is het voor sommige ook een leuke hobby. Via UitlaatDiscounter.nl kun je alle onderdelen voor de auto vinden, om zo jouw auto weer helemaal op te lappen. Zo komt jouw auto iedere keer weer door de APK heen en kun je met een gerust hart weer de weg op.