Ik heb een verkeersboete. Waar kan ik bezwaar indienen?

Boete in het verkeer

Je hebt net iets te snel gereden of de auto iets te lang dubbel laten staan toen je even snel iets moest ophalen. Het lijkt soms onschuldig, maar dit kan wel resulteren in een verkeersboete. Deze kan terecht zijn, maar het wil ook nog voorkomen dat je de boete onterecht vindt. Als dit het geval is, dan kan je bezwaar indienen. Dit doe je online of via de post, bij het CJIB of bij de gemeente, afhankelijk van wie je de boete hebt ontvangen natuurlijk. Maar voordat je bezwaar gaat indienen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Het opstellen van verkeersboete bezwaar

Als je vindt dat de boete onterecht is uitgeschreven, kan je in bezwaar gaan. Dit kan ervoor zorgen dat de boete wordt kwijtgescholden en je deze niet meer hoeft te betalen. Het is echter niet genoeg om alleen te zeggen dat je het er niet mee eens bent of dat je het niet hebt gedaan. Een bezwaar moet goed beargumenteerd worden, anders wordt deze vrij snel verworpen. Dan zal je de boete alsnog moeten betalen. Zorg ervoor dat je het bezwaar binnen 6 weken na de dagtekening die op de boete vermeld staat verstuurd, anders ben je te laat. Lees hier verder over hoe je een bezwaar kan opstellen.

Hoe stel ik een goed bezwaar op?

Vraag na het ontvangen van de boete, bewijsstukken op die de boete rechtvaardigen. Controleer of dit ook daadwerkelijk zo is. Aan de hand van deze bewijsstukken, kan je een goed bezwaar opstellen. Gebruik hierbij argumenten en waarbij mogelijk bewijsmateriaal. Bijvoorbeeld een foto van de situatie of van een verkeersbord. Wellicht was er ook een getuigen aanwezig op het moment van de overtreding, die voor een getuigenverklaring wilt tekenen. Dit versterkt de zaak. Hoe meer bewijsmateriaal en argumenten, hoe groter de kans is dat het bezwaar wordt goedgekeurd. Binnen 16 weken kan je een reactie verwachten en als dit niet gebeurt dan kan het dat de boete wordt kwijtgescholden.