Hoe kies je het geschikte vrachtwagen rijbewijs?

vrachtwagen rijbewijs

Wanneer je van plan bent om binnenkort te gaan beginnen met het vrachtwagen rijbewijs, is het van belang dat je weet dat er verschillende varianten zijn. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan het halen van dit rijbewijs te bekijken welke verschillende kanten je allemaal op kunt met het rijbewijs. Als je ervoor kiest om Code 95 te halen, is het zelfs mogelijk om beroepsmatig te gaan rijden. Voordat je jezelf bij een rijschool inschrijft is het dus belangrijk om er rekening mee te houden dat je meerdere kanten op kunt.

vrachtwagen rijbewijs

Verschillende soorten van het vrachtwagen rijbewijs

Voordat je kunt beginnen met het behalen van het vrachtwagenrijbewijs is het van belang om rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen. Je zou namelijk kunnen kiezen voor het C rijbewijs, maar daarnaast is het ook mogelijk om voor het C1 rijbewijs te kiezen. Wanneer je het C rijbewijs gehaald hebt, is het mogelijk om vrachtwagens met een gewicht boven de 3500 kilo te rijden. Kies je er daarentegen voor om het C1 rijbewijs te gaan halen? Dan mag je enkel vrachtwagens met een massa tussen de 3500 en 7500 kilo besturen. In veel gevallen passen campers ook in deze gewichtsklasse.

vrachtwagen rijbewijs

Het halen van Code 95 

Op dit moment is het verplicht om ook een Code 95 te halen. Tenminste, als je ervoor kiest om aan het werk te gaan als beroepschauffeur. Wanneer je beroepsmatig in vrachtwagens en of touringcars wilt gaan rijden, heb je ook nog eens Code 95 nodig. Dit is de basiskwalificatie die je nodig hebt. Echter, als je momenteel jonger bent dan 21 jaar, maar toch je C rijbewijs wilt behalen, dan is noodzakelijk om ook Code 95 te halen. Het is wel van belang om er rekening mee te houden dat dit best complex kan zijn.