Dit is hoe je veilig kunt rijden met een aanhanger

Als je nog nooit met een aanhangwagen hebt gereden, kan dat ronduit intimiderend zijn. En zelfs als je het eerder wel al hebt gedaan, dan kunnen de grootte van uw lading en de omstandigheden op de weg het nog steeds nodig maken om uw rijstijl aan te passen. De belangrijkste regel bij het besturen van een aanhanger is allereerst om rustig aan te doen en langzamer te rijden dan gewoonlijk. Dit zodat je jezelf of iemand anders niet in de problemen brengt en je altijd voorbereid zult zijn om te stoppen voor elk obstakel dat je tegen zult komen op de weg. Echter zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het besturen van een aanhanger. In deze blogpost behandelen wij, van Trailerplus, nóg twee belangrijke situaties om rekening mee te houden:

Positioneer de lading

Rijden met een aanhangwagen vereist dat de lading gelijkmatig over de as wordt verdeeld. Als dat niet gelukt is, zul je de aanhangwagen naar de ene of de andere kant voelen trekken. Een ongelijke gewichtsverdeling kan echter zeer gevaarlijk zijn. Als de lading aan de ene kant van de trailer meer is dan aan de andere kant, zal de trailer gemakkelijker over de kop kunnen slaan. Vooral als u een lege trailer transporteert. U zult dit voelen als het voertuig begint te slingeren op de weg. Mocht dit gebeuren, probeer dan de lading te herpositioneren. Hoe evenwichtiger (en veiliger) je de lading kunt plaatsen , hoe soepeler de rit zal zijn. 

De juiste remmen

Remmen met een aanhangwagen is een lastige zaak, aangezien de aanhangwagen snel verschillende kanten op zou kunnen slingeren. Als het remsysteem van de aanhanger echter goed is, hoef je maar een klein beetje moeite te doen om je wagen tot stilstand te brengen zonder dat de wagen een ongecontroleerde fishtail maakt. Dit is hoe het namelijk in de praktijk zou moeten werken: In een goed uitgebalanceerde, enkelassige aanhanger is er niet veel nodig om het voertuig recht te houden. De lading drukt bij het remmen of gasgeven van achteren op de as van de aanhanger en zorgt voor precies genoeg druk op de aanhanger wielen. Juist door deze druk, en een juiste positionering van de lading van het voertuig, wordt het voorkomen dat de aanhanger zal gaan draaien of slingeren. Houd hier dus altijd rekening mee voor je de weg op gaat!