Buschauffeur zijn is meer dan een voertuig besturen

Veel mensen gebruiken de bus als handig vervoermiddel om van punt A naar punt B te gaan. Vooral binnen grote steden is dit een veel gebruikte manier, maar ook op het platteland of in afgelegen gebieden is de bus onmisbaar. Velen zien dit niet meer dan het dagelijkse ritje van huis naar school of werk, maar voor mensen die het leuk vinden om de hele dag op pad te zijn en mensen te helpen is dit hun ultieme beroep: buschauffeur zijn! Waarom dit zo leuk is? Lees gauw verder!

Mensen helpen

Als buschauffeur ben jij essentieel om dagelijks heel veel reizigers op tijd op de juiste bestemming te laten arriveren. Als je veel op dezelfde routes rijdt dan zul je veel reizigers herkennen, maar ook heb je iedere dag te maken met andere reizigers. Ook mensen die voor het eerst met de bus gaan: je helpt hen met de route uitstippelen, hoe de bus en het ticketsysteem werkt, en je kunt een seintje geven wanneer ze uit moeten stappen. Jij bent dus het middelpunt en één van de belangrijkste pijlers tijdens een reis.

Opleiding en baangarantie

Voordat je zo’n groot voertuig mag besturen en zo veel mensen mag vervoeren, dien je natuurlijk een opleiding te volgen. Ook heb je – vanzelfsprekend – een rijbewijs nodig, in dit geval rijbewijs D. Hiervoor volg je praktijklessen en moet je ook je bus theorie halen. Nadat je dit succesvol afgerond hebt, heb je vrijwel zeker een baan: er zijn namelijk steeds minder buschauffeurs. Velen gaan er de komende jaren met pensioen en steeds minder jongeren kiezen voor dit beroep.

Dynamisch

Een dag als buschauffeur is nooit hetzelfde: soms heb je ochtenddiensten, dan rijd je weer in de nacht, en je hebt telkens andere passagiers. Dit varieert van studenten tot ouderen. Ook heb je te maken met veel verschillende collega’s. Het is vaak een multiculturele omgeving waarin je collega’s verschillende achtergronden zullen hebben. Ook al rijd je alleen, tijdens pauzes of op het kantoor kom je hen geregeld tegen!

Denk je er over na om buschauffeur te worden? Kijk eens op abcrijopleidingen.nl voor meer informatie!