Aankopen van een nieuwe tweedehands auto: waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuwe tweedehands auto gaat kopen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Zoals bij elke aankoop, moet je goed nadenken over wat je wil en waar je budget aan toe is, maar bij het kopen van een auto zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten. In dit blogpost geven we je een aantal tips om rekening mee te houden bij het aankopen van een nieuwe tweedehands auto!

1. Kies het type auto dat bij je past

Wat voor soort auto je koopt, hangt natuurlijk af van een aantal verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan wat voor soort gebruik je van de auto gaat maken. Ga je de auto vooral gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan is een kleinere auto waarschijnlijk voldoende. Wil je de auto gebruiken voor vakanties of ga je er veel mee rijden? Dan is een grotere auto misschien beter.

Ook je budget is natuurlijk een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een nieuwere auto zal vaak wat duurder zijn, maar je hebt dan wel de zekerheid dat alles in orde is met de auto. Een tweedehands auto is vaak goedkoper, maar let wel goed op de staat van de auto.

2. Let op de staat van de auto

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de staat van de auto. Kijk bijvoorbeeld of er grote beschadigingen zijn of krassen in het lakwerk. Ook moet je letten op het interieur van de auto. Is alles netjes en schoon? Of zijn er vlekken of scheuren in de bekleding?

Let ook altijd goed op het onderhoudsboekje. Is de auto regelmatig onderhouden? Dan is dat een goed teken. Is er geen onderhoudsboekje aanwezig? Dan is het belangrijk dat je extra goed kijkt naar de staat van de auto. Tegenwoordig kan je dit ook checken via de RDW OVI. Een kenteken zoeken doe je gemakkelijk online, waarna je alle informatie over het voortuig krijgt. 

3. Proefrit maken

Wanneer je een auto hebt gevonden die je aanspreekt, is het altijd verstandig om een proefrit te maken. Zo kun je zelf ervaren hoe de auto rijdt en of alles naar behoren werkt.

4. Laat de auto keuren

Voordat je definitief overgaat tot het kopen van de auto, is het verstandig om de auto te laten keuren. Zo weet je zeker dat alles in orde is met de auto en kun je eventuele problemen voorkomen.

Als je deze tips in gedachten houdt, ben je goed voorbereid voor het kopen van een nieuwe tweedehands auto.